Pages

Tuesday, July 09, 2013

Käsitukiviidakko

Kuten jotkut lukijat ehkä muistavatkin, olen kärsinyt käsikivuista tämän kevään ja kesän aikana. Samalla kokemus erilaisista käsituista on karttunut lisää. Ajattelin jakaa joitain huomioitani ja mielipiteitäni markkinoilla olevista käsivammoihin tarkoitetuista tuotteista. Ja tämä ei ole mitään maksettua mainosta. Olen pulittanut tuotteet omasta pussistani ja pitkin hampain (lukuun ottamatta paria tukea, jotka ihana neulojaystäväni minulle lahjoitti).

Aloitetaan vaikkapa siitä, mitä lähiapteekista voi löytää.
Tällaiset leikattavat tuubisiteet ovat oivia lieviin ranteen rasitustiloihin tai silloin, kun rasitusvammasta on jo jotakuinkin toipunut. Ranteen liikkuvuus on tämän vaihtoehdon kanssa ehkäpä kaikkein suurin, mutta tuen määrä jää vähäiseksi. Miinusta myös siitä, että ainakin allekirjoittaneella iho kuivui pahasti tuosta peukaloaukon kohdalta. Toki sidettä voi käyttää myös pelkän ranteen kohdalta ja jättää peukaloaukon vaikka kokonaan leikkaamatta.

Järeämpi vaihtoehto on tarrakiinnitteinen, lastatyyppinen ratkaisu. Tukena toimii tuollainen kuvassa näkyvä metallinen släbä, lusikka, mikä lieneekään. Tämän kanssa kädellä voi tehdä joitain pieniä asioita, mutta esimerkiksi neuloessa ainakin omaa kättäni kyseinen tuki painaa. Neulonta-asento tämän kanssa on myös aika epäergonominen ja luonnoton. Tuki onkin omiaan silloin, kun kädellä ei pyri tekemään juuri mitään ja kun kiputila on pahimmillaan. Se ehkäisee rasittamasta kättää lisää. Plussaa myös siitä, että metalliosa on vaihdettavissa kummalle puolelle tahansa, joten yhtä ja samaa lastaa voi käyttää sekä oikeaan että vasempaan käteen.

Näihin kavereihin en enää usko. Plasebo-efektikin on kohdallani lakannut toimimasta.

Tämän tuen hankin kuntoilumielessä. Se lupasi kohtalaista tukea ja säädettävyyden puolesta sopii jokaiseen ranteeseen. Miinusta siitä, että käytössä tuki liikkuu ja sitä pitää kiristää usein uudestaan. Vaikka onkin urheilukäyttöön suunniteltu, tämä tuki kuitenkin hiostaa.
Sitten vuoron saavat tuet, jotka sain ystävältäni. Kuka ymmärtäisikään neulojan käsituskia paremmin kuin toinen neuloja. Tämä tuki on malliltaan samanlainen kuin edellinen urheilutuki, mutta puuvillapinnan ja paremman pehmusteen ansiosta mukavampi käyttää. Se sopii aika hyvin myös hiirityöskentelyyn, koska se korottaa rannetta ja pienentää ranteen asennon kulmaa.
Toinen saamani tuki on pehmustettu ranteen alapuolelta helmitäytteellä ja käden päällä on jonkin verran taipuva "tukiliuska". Tämä tuki on oiva apuväline kirjoitustyöhön, vaikka sitä markkinoidaankin erityisesti käsityöharrastajille.

Usein akuutti rasitusvamma vaatii kuitenkin järeitä keinoja. Aiemmista kiputiloistani olen selvinnyt apteekin tukien voimin, mutta nyt hankin Rehbandin käsituen, joka on käytössä huomattavasti mukavampi. Sen tarjoama tuki tuntuu myös paremmalta, vaikka käden alapuolella olevan tukiliuskan materiaali onkin metallin sijasta muovia. Muoviliuska on mielestäni apteekin metallitukea paremmin muotoiltu ja käden asento on tässä tuessa luonnollisempi. Säädettävät tarranauhat käden päällä tuovat jonkin verran lisätukea ja materiaali on melko hengittävää. Laatu (ja ruotsalainen design?) kuitenkin maksaa ja siksipä tämä on tuistani kallein. Tuki sopii vain oikeaan käteen, joten toivoa sopii että vasurini säästyy vammoilta.
Eihän tämä(kään) mikään kaunis ilmestys ole ja se päällä tulee hieman kyborgimainen olo. Tyyliseikat ovat prioriteeteissani kuitenkin toissijaisia, kun kyseessä on toimintakyky ja terveys.

Pitäkäähän ranteistanne huolta!

4 comments:

enkulin käsityöt said...

Onpa sinulle karttunut kokemusta erilaisista käsityista. Minäkin tutustuin tohon Voltareenin 22 milliseen vahvaan voiteeseen ja hyväksi havaitsin. Paranemista kädellesi

hanna_h said...

Kiitoksia.
Noiden kipugeelien toiminta lienee yksilöllistä tai paikkakohtaista. Pitäisi ehkä kokeilla jotain toista merkkiä :]

Kati said...

Ajattelin kommentoida kun rannevaivaa on itsekin tullut kärsittyä aikoinaan ja sama Rehbandin musta tuki itseltänikin löytyy, joka on muuten tosiaan aika miellyttävä tuki.

Oletko kokeillut kyynärvarren lihasten hierontaa? Itse aikani rannevaivoja kärsittyäni kävin muutamalla hierojalla ja sitä kautta löysin avun. Eräs pätevä hieroja löysi heti kädestäni oikein kipeän kipupisteen läheltä kyynärpääta, tuota kipupistettä käsittelemällä rannevaiva helpotti heti.

Nykyisin jos rannettani vähänkään alkaa kuumottamaan pehmitän itse hieromalla kiristyneitä käsivarren lihaksiani ja tuota kipupistettä, näin saan vaivan katoamaan eikä ole enää tarvinnut käden vuoksi sairastaa.

Toivottavasti kätesi on nyt parempi!

hanna_h said...

Kati: kiitos vinkistä! Pitääpä perehtyä aiheeseen, jos villakoiran ydin onkin kyynärvarressa :)